Ателието за УСТОЙЧИВА МОДА отвори врати

Проектът „Зелени РеДизайнери“ завърши втория си етап, като проведе двудневна академия за устойчива мода на 3 и 4 юни. В нея се включиха 15 ученици от Шумен. Те имаха възможност да научават нови неща, докато измислят своите креативни аутфити.

Първият ден от обучението стартира в 9:00 ч., когато беше обявен и часът за регистрация. Откриването на програмата и организатор по време на обучението беше Пламена Николова, председател на сдружение „Общество 528“.  Тя има опит в работата с деца и младежи в областта на опазването на околната среда, като се стреми да предизвика тяхното креативно мислене чрез творчество. Нейна мисия беше да представи проблемите, свързани с бързата мода и начините за намаляване на текстилния отпадък по креативен начин.

Следващият лектор беше Вилислав Славев, който е съосновател и маркетинг директор на Unboxd. Благодарение на тази платформа, всеки има възможност от комфорта на дома си да качва обяви и да даде нов живот на дрехите, които вече не носи. На него беше възложена изключително отговорната задача да говори за устойчивата мода като бизнес възможност. Така той успя да предаде на младежите основните насоки и да ги вдъхнови за професионалното им развитие.

След кратка почивка и осмисляне на представената информация, ателието продължи в ранния следобед с активното участие на дизайнерката Милена Ботева. Тя е творец, който се мотивира от липсата на идентичност сред хората. Затова прие мисията да ги провокира за повече самоувереност, естетика и стил. Милена пренесе участниците в света на модата, като им показа различни цветове и материали, с които имаха възможност да работят на следващия ден. В своята лекция демонстрира кои елементи правят един стил автентичен и наистина разпознаваем. Това предизвика интерес у младежите, които разгледаха част от проектите ѝ от рециклиран текстил. По този начин всички се заредиха с идеи и творчески заряд за втория ден от работилницата.

Ателието за УСТОЙЧИВА МОДА продължи с практически занимания в неделя. Участниците впуснаха в действие своите предварително нарисувани модели от събота. За професионалното и коректно изготвяне на визиите помогна Невин Мехмед с шивашките си умения. Тя работи в тази сфера от 30 години, като 10 от тях е практикувала в Белгия. Нейната силна страна е да извършва корекции и ремонти на дрехи, преобразявайки ги в нови и стилни изделия. Благодарение на нейните умения в шивашкото изкуство, ентусиазма на младежите и силния екип от първия ден, всичко беше в действие за създаването на авторските аутфити.

В продължение на часове работа, усвоявайки нови умения, премина вторият ден от ателието за устойчива мода. В края на работния процес имаше няколко готови продукта и още много други, които имаха нужда от довършителни дейности.

Така в рамките на едно двудневно обучение, наречено ателие за УСТОЙЧИВА МОДА, се създадоха не само тоалети, но и много идеи за предстоящи проекти. Прекрасният екип от вдъхновяващи и талантливи професионалисти допринесе за пълноценното провеждане на събитието. Разбира се, нищо нямаше да е същото, ако не бяха и мотивираните младежи, поели по пътя на промяната към един по-устойчив начин на живот.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“ и Център за развитие на човешките ресурси.