Еразъм приключението на Ренета в Лиепая

Ренета участва в тренинг курс по програмата “Еразъм+” на тема “What the f*** is Youth Work”, който се проведе в Сарайки, Латвия през 2022 г.

“Еразъм+” е програма на ЕС, която дава възможност на младите хора да се обучават, докато пътуват из Европа.

“Преживяване, което е букет от емоции, споделени с разцъфващото младежко общество.”

1. Какво те впечатли най-много в самото място?

Останах впечатлена от красивата природа и гледката към морето, на които се наслаждавахме през свободното ни време. Вярвам, че най-много допринесоха останалите участници за атмосферата там и това да се чувстваш тук и сега.”

2. Какво ново научи по време на проекта?

Наученото, на първо място, е това да сме осъзнати, но не само от гледна точка на темите, които обсъждахме, а и отношението с останалите. Да разбираме и да откриваме проблемите сред младежите, защото те са потенциалната сила във всяка една сфера на живота.

3. Как ще помогнат придобитите умения за твоето развитие?

Уменията, придобити от подобно преживяване, винаги са съвкупност от много ползи. Общуването с непознати хора, с които първо изграждате път за комуникация, а след това настъпва и нивото на дискутиране, е първата и неизменна част. За мен, като студент в специалност Българистика и медии, е изключително важен етапът с общуването, особено когато срещам мотивирани хора, от които мога да черпя опит, съвети и вдъхновение.

4. Кога и кой беше първият ти Еразъм проект, в който участва?

Този тренинг курс беше моят първи Еразъм. Мечтаех дълги години да имам подобна възможност, а и най-вече да се осмеля!

5. На кого би препоръчал тази програма?

За мен беше удоволствие да съм част от цялата програма, включваща обучителната, развлекателната и най-вече увлекателната част с останалите участници. Нека всеки, който е като мен и се колебае, притеснява или е неуверен, да опита, защото нищо не губи!

6. Какво послание ще оставиш на тези, които искат да пътуват ?

Ако не опиташ, никога няма да разбереш, а ако опиташ – няма да съжаляваш, защото винаги има поне една причина да си е струвало!