Зелени РеДизайнери

Фондация “Подобри” и сдружение “Общество 528” реализират проект, свързан с устойчивото мислене и опазването на околната среда като приоритет за младежите.
Проблемите, свързани с всекидневното произвеждане и изхвърляне на тонове дрехи, оказват негативно влияние върху природата. Затова е изключително важно за всички хора да бъдат информирани.

Критичното мислене и осъзнаването на учениците е първата и основна стъпка, която ще бъде предприета при откритите уроци, проведени в шуменските училища. Темата, която ще бъде представена – “Мода и природа: Какво е общото помежду им?” – пред учениците от 9 – 12 клас, е изключително наболяла в обществото ни.

Затова следващ етап ще бъде представянето на работилница за устойчива мода, която ще насочи вниманието на младежите към проблема със замърсяването с текстил и как да приложат принципа за преизползване на отпадъците.

Програмата на събитието включва в предварително уречен ден да се организира пункт за предаване на текстил и зона за свободна размяна на дрехи в училищата, като събраното количество ще бъде използвано като ресурс за творческа академия за рециклиране. В нея могат да се включат всички желаещи да придобият компетенции и основни познания за видовете кройки, технически умения за разкрояване и шиене, как да подбират и комбинират тъкани. Основна задача след придобитите нови умения, свързани с това да се грижиш, поправяш и усъвършенстваш дрехите си, е всеки участник да представи свой завършен аутфит в края на академията.

Целта на проекта е да преобърне представата на младите хора за модната индустрия, да насочи вниманието им към проблема с бързата мода и да ги стимулира да не превръщат дрехите си в поредния отпадък.

“Време е да запазим тези ценни дрехи по-дълго, да ги използваме повторно и да се грижим правилно за тях. Но тази промяна няма да дойде от модната индустрия. Те няма да популяризират това на билбордове и реклами. Трябва да дойде от хората. От теб и мен!”