Кариерен форум “Професия програмист” се проведе в гр. Шумен

В днешно време развитието на технологиите и тяхната употреба във всички работни среди, превръща IT индустрията в един от най-привлекателните сектори за младите хора. Във връзка с нарастващия интерес към професията между 5ти и 20ти октомври ежегодно се провежда европейската седмица на програмирането #CodeWeek. Нейна цел е чрез различни събития из цяла Европа да представи програмирането по едновременно забавен и образователен начин и така да поощри използването на технологиите и тяхното приложение в създаването на иновации.

Фондация „Подобри“, заедно с Общински младежки съвет Шумен и с финансовата подкрепа на фондация „Работилница за граждански инициативи“, се включи в събитията по случай седмицата на програмирането с кариерния форум „Професия програмист“. Форумът се проведе на 15 октомври в град Шумен и срещна ученици с четирима програмист с различен опит и компетенции , които представиха възможностите, предизвикателствата и предимствата, които съпровождат професията.

„Професия програмист“ представи на младежите от град Шумен госпожа Бисерка Йовчева, дългогодишен преподавател по програмиране, която е подготвила едни от най-добрите български състезатели по програмиране, тя е учител и треньор на националната школа. С нейното участие във форума, присъстващите на събитието имаха шанса да разберат повече за връзката между програмирането и педагогическата професия и как се създават медалисти.

Следващите гости бяха Петър Иванов, софтуерен архитект и управител на софтуерната фирма „PeerAssist Bulgaria“, последван от Ахмед Иса, програмист с богат опит и десетки проекти зад гърба си. Те успяха да информират младежите за новите тенденции в сектора, за реализирането на проекти и тяхното изпълнение в сферата.

Четвъртия гост на форума беше първокурсникът Мертин Дервиш, студент по програмиране в Пловдив, който е junior developer и сподели своя опит с кандидат-студентския процес и с възможностите, които стоят пред един млад програмист.