Коледа #БезОтпадъци

С наближаването на коледните празници всички започваме да планираме какво да подарим на нашите близки и приятели. Изборът на коледните подаръци е винаги вълнуващ процес, в който влагаме много креативност и избираме всяко нещо с голяма любов. В навечерието на Коледа малки и големи тръпнат в очакване на мечтания коледен подарък, опакован в цветна и красива коледна хартия. Колкото красива и привлекателна да е опаковъчната хартия обаче, нейният живот много често е кратък и приключва веднага след разопаковането на подаръка.

Привлечени от красивия дизайн и богатото разнообразие на опаковъчни материали на пазара, ние като потребители много често забравяме за алтернативите, които съществуват при опаковането на подаръците. Вдъхновени от примера на нашите партньори от BG Бъди активен, ние решихме да създадем за вас този кратък наръчник за Коледа #БезОтпадъци, като част от нашето партньорство по програма _Място България за красива и чиста среда. Тук сме събрали няколко идеи, които са осъществени с изцяло рециклирани материали, но пък по нищо не отстъпват пред шарената опаковъчна хартия, която не може да бъде рециклирана.

Предложенията са лесни за изпълнение, но сме сигурни, че получателите на тези ръчно изработени подаръци ще останат наистина впечатлени. Затова ви предизвикваме да запретнете ръкави и да развихрите въображението си, пресъздавайки някое от нашите коледни предложения.

1. Имам перфектния подарък, но с какво да го опаковам ?

Тук ще ви запознаем с интересни материали, които успешно могат да заменят опаковъчната хартия и може би дори не подозирате, че вече имате у дома.

  • Стари вестници или списания, хартиени торби и амбалажна хартия

Със сигурност притежавате поне едно от трите предложения, което лесно може да бъде използвано при опаковането на подаръка. По този начин давате нов живот на стара хартия, която придава чар и усещане за ретро стил на вашата опаковка. А и така можете да попаднете на същински реликви, например този стар вестник от 1989 г., който някога е вдъхновявал читателите с “направи си сам” проекти.

В зависимост от диаметъра на картончето, толкова голямо ще се получи и помпончето. Количеството прежда, което навиете пък ще определи плътността на топчето. Съчетаването на цветовете е също важен момент, в който можете да развихрите въображението си. Например червено и зелено е класическа комбинация при коледната украса.

След като сте намотали желаното количество прежда, разрязвате между двете картонени кръгчета, придържайки снопчетата, а след това завързвате на същото място. Готово! Вече си имате оригинална панделка за вашия подарък, която би могла да се използва като коледна играчка за елха на следващата година.

  • Методът Фурошики

Всички знаем колко богата е японската култура. Много видове изкуство произлизат именно от там. Широко разпространено е изкуството оригами, но чували ли сте за оригами от плат? 

Именно това представлява и фурошики, този тип подаръчни опаковки могат да бъдат направени от най-различни видове плат и изрисувана коприна.

Тук ще ви представим една по-лесна идея, която всеки може да направи. Интересното при тази опаковка е, че самата тя може да бъде подарък сама по себе си. По този начин подарявате красив шал или кърпа в допълнение към подаръка. Нашият съвет е да не купувате нов плат, а да помислите дали не можете да преизползвате ваш, който може да донесе повече радост на получателя.

2. Опаковахме подаръка, а сега е време за избор на картичка и етикет!

Интернет пространството е пълно с креативни идеи за направа на ръчно изработени картички. Няма по-красив и сантиментален спомен от ръчно направената картичка, носеща в себе си красиво пожелание. 

В миналото картичките и писмата са били единствения начин за комуникация между хората, който е останали и до днес. Поради масовото потребление обаче, производството също се увеличава, което носи със себе си допълнителни отпадъци. Всяка картичка се продава в целофанов плик, който е нерециклируем и единствената му функция е да замърсява околната среда. Затова ние ви предлагаме да помислите за интересна идея за картичка, която да изработите тази Коледа. Ние го направихме и резултатът е наистина впечатляващ.

За изработката на картичката използвахме: картон от стар календар, една шепа стари копчета, игла и конец и малко въображение.

Тук ще добавим и една кратка идея за изработка на етикет, ако подаръците под елхата ви са много. Така ще сте сигурни, че той ще отиде при правилния получател, защото все пак дядо Коледа не допуска грешки.

3. А дали има начин да поднесем достатъчно красив подарък без излишни опаковки?

Тук идва и най-вълнуващия за нас момент, в който ще ви представим нашите 3 варианта за вълнуващи коледни подаръци, които нямат нужда от нищо допълнително.

Коледна елхичка от чай

Какво са коледните празници без чаша топъл чай? Тази напитка внася уют и топлина в дългите зимни вечери и според нас може да бъде подарък за истински ценители.

Ето как можете да поднесете този подарък по един по-необикновен начин. Ще да ви необходими следните материали: картонен конус, картонен цилиндър от тоалетна хартия, двойнолепяща лента или лепило, канап, голяма пластмасова капачка, ориз или пясък (за тежест) и пакетчет чай.

Буркан за лакомства

Сигурни сме, че повечето от вас са срещали или поне чували за техниката декупаж. Тя може да бъде приложена върху всякакви повърхности, а ако човекът на който подарявате подаръка не е запознат, със сигурност първоначално ще си помисли, че вие сте същински художник.

Техниката е много лесна за изпълнение и ще ви бъдат необходими само: непотребно стъклено бурканче, цветн салфетка, лепило C200 и четка.

Преди да започнете се уверете, че етикетите от бурканчето, ако има такива, са добре премахнати, защото в противен случай ще прозират под картинката. 

Следващата стъпка е да отделите белия слой от салфетката, защото ще лепим само слоя с картинката, която е тънка и няма да издава, че е от салфетка.

След като подготвите изображението си, нанесете тънък слой от лепилото върху повърхността на буркана. След това внимателно поставете картинката като внимавате да не остава въздух под нея. С леки потупвания на пръстите изгладете повърхността, ако се появят гънки при залепянето. Облепете цялата повърхност, а след това нанесете още един тънък слой лепило, който ще запечата картинката. Оставете настрана да изсъхне и сте готови!
А сега е време да напълните буркана с лакомства или пък да сложите съставки за направата на горещ шоколад.

Коледна кошница

И за финал на нашия наръчник за Коледа #БезОтпадъци ще споделим с вас нашия най-любим проект. Той ни е любим, защото тук можете да развихрите въображението си напълно и да го поднесете с вашия собствен почерк. Сигурни сме, че можете да зарадвате и цяло семейство с него! И без повече да увъртаме ще споделим с вас снимки на нашата коледна кошница, която може да бъде изцяло персонализирана спрямо човекът на когото я подарявате.

Както може би вече се досещате, за направата на нашата кошница използвахме подръчни материали. Включително и самата кошница, която е стара плетена чанта и се оказа, че може да събере доста изненади. Медът е липов, закупен от съсед и декориран с много любов. Съветваме ви и вие да потърсите подаръци от местни производители, които със сигурност могат да ви предложат качествени продукти. Така подкрепяте и малкия бизнес, който има нужда от нашата помощ в тези времена. Напълнете вашата празнична кошница с подаръчета, които наистина ще зарадват отсрещния и ще му покажат колко любов сте вложили.

Не забравяйте, че преди всичко празниците са тук, за да ни събират и напомнят, че най-големите подаръци не се измерват с материалните блага, а в присъствието на нашите близки и приятели. Бъдете заедно и дайте своя принос към опазването на нашия най-важен дом – Земята. Пожелаваме вие една пъстра и креативна Коледа #БезОтпадъци !

Наръчникът е изготвен като част от дългосрочна програма _Място България на сдружение „БГ Бъди активен“ за промяна на средата, в която живеем. През 2020 г. проектът “Партньорство за красива и чиста България” се реализира в шест града с подкрепата на Фондация Кока-Кола и обхваща Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Добрич и Силистра.

Местен партньор на инициативата е Подобри.