Лятна фиеста на устойчивата мода

Малки и големи имаха възможност да се включат в лятната фиеста на устойчивата мода на 24 юни. Тя се проведе в парка около „Младежка сфера“ в Шумен и беше част от проекта „Зелени РеДизайнери“.

Програмата започна в 16:00 ч. със свободната зона за размяна на дрехи.  Посетителите се включиха в нея, като донесоха свои запазени дрехи и аксесоари. Много от тези вещи откриха своите нови собственици. Условието за всеки, който си вземе нещо от зоната, беше да се снима в специалния кът или да отбележе „Зелените РеДизайнери“ в социалните мрежи.

Освен дрехите за размяна по време на цялото събитие имаше и базар. На него бяха изложени ръчно изработени аксесоари и декорации от рециклирани материали. Някои от творенията привлякоха вниманието и станаха любимци на посетителите. Една от ръчно направените играчки беше избрана като подарък за рожден ден. Други аксесоари като розички от текстил се превърнаха в акцент на дамските тоалети.

Най-малките любители на творчеството участваха в еко работилницата за колаж от рециклиран текстил. Те декорираха, изрязваха и рисуваха с помощта на Пламена Николова от сдружение „Общество 528“.

В пространството на сферата беше разположен щендер с креативни тоалети. Те бяха изработени от дизайнерката Милена Ботева по време на ателието за устойчива мода. Така събитието лятна модна фиеста продължи с възможността да бъдат разгледани отблизо. По време на изложбата на тоалетите се проведе и дискусия за устойчивите дрехи и влиянието на бързата мода в днешно време.

Вечерта продължи с музикалното участие на Дамян Димитров, който разнообрази модната атмосфера, като предаде на публиката лятно настроение.

Проектът се реализира в сътрудничество със сдружение „Общество 528“ и „Младежка сфера“. Дейността е финансирана от ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“ и Център за развитие на човешките ресурси.