Младежка сфера с нов облик

На 23 август 2020 г. бе даден стартът на реновиращите дейности по алтернативното младежко пространство “Младежка сфера”.

През последните две години мястото претърпя няколко вандалски посегателства, които оказаха влияние върху цялостния му изглед. За да се запазят приветливия вид и функционалност на Сферата, които да създават условия за развиване на младежки идеи в Шумен, в края на август стартирахме серия от ремонтни дейности.

Те включваха смяна на винила, боядисване на пода и лавиците и поправяне на мебелите под купола на “Младежка сфера”. Главен акцент по време на плейс мейкинг активностите бе преобразяването на пространството пред “Младежка сфера”. Поставихме допълнително осветление в парка пред Безистена, добавихме и карнавални лампички, които да бъдат използвани по време на събитията, така че да внасят допълнителна атмосфера и уют.

Плейс мейкинг консултантът на проекта “_Място България” Ивайло Добрев проектира и атрактивна конструкция за хамаци, която осигури допълнителни места за почивка на всички посетители на Сферата. По време на облагородяването се включиха и много доброволци, които активно участваха във всички етапи от преобразяването, от боядисването до сглобяването на конструкцията за хамаци.

Реновирането на “Младежка сфера” завърши с шумно празненство по повод втората годишнина от създаването на пространството. На 22 септември 2020 г. организирахме концерт със специалното участие на Керана и космонавтите. Участие взеха и местните изпълнители – Дани от TheLefties и Алекс и Горан.

Облагородяването на парка пред Безистена стартира още през 2018 г. като част от дългосрочната програма “_Място България” на “БГ Бъди активен” за промяна на публичните пространства в малки и големи населени места чрез активизиране на местните общности, използвайки подхода т.нар. placemaking (местоправене). Фондация “Подобри” е официален партньор на организацията и в новата инициатива “Партньорство за красива и чиста среда”, която се организира още в Пловдив, Варна, Русе, Добрич и Силистра. Всички инициативи по програмата се осъществяват с подкрепата на Фондация Кока-Кола.