Открити работилници за ИЗКУСТВО и МУЗИКА

Фондация „Подобри“ организира на 1. август открити работилници за изкуство и музика в Шумен. Събитието започна в 15:00 ч. и се проведе в Градската градина. То беше част от проекта „Шумен под Сферата“. 

След предварителна организация и разположение на работните места, шестте школи подготвиха своите арт маси. Интересът на младежите беше привлечен още от самото начало.

Участниците в събитието бяха готови да се забавляват и да се включат във всяка една дейност на школите. Инициативата „Открити работилници за изкуство и музика“ даде възможност на деца и младежи да открият своята най-интересна арт работилница и да се насладят до самия ѝ край. Разнообразни занимания и любопитни техники бяха пътят за младите участници към творческия свят на местните арт школи. 

Участие в работилниците взе ОДК – Шумен с представители от три школи. Една от тях беше „Пластични изкуства“ с Калоян Тодоров. Той показа на най-големите ентусиасти как се изливат фигурки от гипс, а след това имаха възможност да ги превърнат в магнити. „Арт“ школа с Теменуга Христова им помогна да ги направят цветни и красиви. 

От декорирането на гипсови фигурки продължиха към боди арт с няколко талантливи помощници. Те допринесоха за изрисуването на всички желаещи. Диана Колева от „Театрално изкуство“ твори с креативните младежи без да се ограничава в арт пространството. Нейната театралната работилница се проведе встрани и беше по-динамична от останалите занимания.

„От нота до цвят“ се включи в събитието с двама свои представители. Едната школа беше на Данаил Петков, който проведе открити уроци по китара, като запозна младежите с музикалните основи. Той им предостави възможността не само да се докоснат до акустичната китара, но и да навлязат в музикалната сфера с някои техники и съвети. Бояна Димитрова е другата талантлива личност, която експериментира с разнообразие от изобразителни техники и забавлява най-малките с детската творилница.

Креативният процес продължи с участието на арт школа „Чифлигарови“ и техните открити творчески работилници за деца. На тях любознателните младежи научиха различни изобразителни техники. Дейността им с творчество от рециклирана хартия приключи и крайният резултат беше лятна фото рамка. На нея бяха запечатани както различните елементи, нарисувани от децата, така и забавни кадри с финалния продукт.

Партньори в събитието бяха ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“ и ЦПЛР–ОДК, гр. Шумен. Инициативата е част от проекта „Шумен под Сферата“ и се осъществи с финансовата подкрепа на ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“ и Център за развитие на човешките ресурси.