Проведе се първото издание на проекта “Recycle Art”

Артистична инсталация с кошове за разделно събиране беше изградена до “Младежка сфера” този уикенд в Шумен. Името на проекта е (Re) Cycle Art и Шумен бе домакин на първото издание. Целта на проекта е да преплете изкуството в наболелия проблем със световното замърсяване и да експонира малките стъпки, които можем да правим ежедневно като рециклираме боклуците си, намаляваме консумацията, преизползваме, и как вяко наше действие може да е отнесено към това да подобрим състоянието на природата. Самата инсталация е един вид като посланик за това.

Събитието протече в няколко части:

  • Първата част младежи от Общински младежки съвет, подопомогнати от представители на РИОСВ – Шумен почистиха парка около “Сферата” и Томбул джамия, като се стараеха да събират боклука разделно.
  • Втората част еко-експерти и разговаряха с младежи по проблемите за замърсяването на околната среда и възможностите за рециклиране на територията на Община Шумен.
  • Последната част от инициативата участниците изградиха и изрисуваха арт инсталация, която ще остане, за да поддържа района чист и да напомня, че е важно да се грижим за околната среда.  Самата инсталация е изградена от дърво, метал и пласмасови бутилки.

Проектът е по идея на фондация “ПOДОБРИ” и интериорното студио DESIGNitsa – Дизайница и се осъществи с финансовата подкрепа на Fondation Coca-Cola, като част от кампанията #БезОтпадъци на BG Бъди активен.

Общински младежки съвет – Шумен беше координатор по проекта за Шумен, а фирмата Love 2 Design изработи основните елементи на инсталацията. РИОСВ-Шумен пък се включи активно със свои експерти, които водиха дискусията.