Старт на кампанията “Рециклирай умно” с ReBox

В Световния ден на рециклирането стартира кампанията “Рециклирай умно” с иновативните контейнери ReBox.

Умни“ контейнери за пресмятане на преработени суровини бях разположени в три шуменски училища през месец март от Фондация Подобри. Проектът носи името ReBox и е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България, част от дългосрочната програма _Място България. Инсталациите бяха поставени в училищата СУ “Сава Доброплодни”, СУ “Панайот Волов”, II ОУ “Д-р Петър Берон” а учениците се включиха в предизвикателството “Рециклирай умно”. Кампанията цели да възпита устойчиви навици в подрастващите  посредством игрови модели.

Контейнерите ReBox са оборудвани с тензосензори – електронни кантари, които изчисляват килограмите на пуснатите бутилки и датчици, които ги броят. Принципът на работа на контейнерите е лесен смачканата бутилка или кенче се поставя в машината и тя изчислява рециклируемата ѝ стойност. Събраното количество ще бъде дарено за кампанията Искам да съм полезен…. Рециклирай ме, която тече в цялата страна. В рамките на 3 месеца, до края на учебната година, децата в училищата ще се надпреварват да събират разделно опаковките, а училището победител ще получи голямата награда-пейка изработена от рециклирани материали. Събраните суми от инсталацията няма да са само виртуални, а накрая наистина ще бъдат конвертирани в левове. Всяко училище ще има възможността да използва средствата за избрани от децата еко каузи. В старта на кампанията всяко училище ще има възможността да облагороди част от дворното си пространство, поставяйки спортно съоръжение или  интригуваща инсталация, която да провокира разделно събиране, изрисуване на асфалтови игри на спортното игрище или друго. Така всеки ще получи равен старт в надпреварата.

 „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“  ще тече освен в Шумен в още 6 града в цялата страна, които се включват с различни и нициативи за стимулиране на гражданите да събират разделно. Получените количества пластмаса за рециклиране ще се измерват на месечна база от местната за всеки град компанията за оползотворяване на отпадъци, а в резултат от събраното количество на всеки град ще бъде подарена градска мебел, по избор на местния партньор на проекта.

Разделното събиране на отпадъците е пример за едно от многото “малки” неща, които можем да правим всеки ден, за да постигнем промяна в заобикалящата ни среда! ”, казва Петър Бодуров от фондация “Подобри”.

Проучване, което направи сдружението координатор- БГ Бъди активен, през 2020-та, показа че грaждaнитe  cмятaт зa нaй-oпacни плacтмacoвитe oтпaдъци, a зa cрaвнитeлнo бeзoпacни – cтъклoтo и cтрoитeлнитe oтпaдъци. Извадката даде още данни за това, че оползотворяването на пластмасовите отпадъци за създаването на нови полезни изделия е важен стимул, който подтиква населението на изследваните градове за разделното им събиране. За 82,9% от анкетираните това пряко ще повлияе на разделното събиране в дома, а 75,3% ще бъдат мотивирани и да събират изхвърлените в околната среда отпадъци.

Кампанията ReBox се осъществява като част от проекта “Партньорство за красива и чиста България” на сдружение БГ Бъди активен с подкрепата на Фондация Кока-Кола.