Уикенд на младежта в Шумен

Денят на младежта беше подобаващо отбелязан с двудневна празнична програма.  Общински младежки съвет събра младежи от Шумен в парка около младежкото пространство – Сферата. Събитията се проведоха на 12 и 13 август, а входът за зрителите беше свободен. 

Програмата започна в събота, 12 август, от 19:00 часа с латино парти с участието на танцьори от Денс клуб „Енканто“ – Шумен. Те представиха атрактивна хореография на публиката, след което поканиха всички желаещи на сцената. Запознаха начинаещите с основните стъпки на латиноамерикански танци и заедно затанцуваха в ритъма на музиката. 

След танцовата работилница и стъпките на салса, бачата и ча-ча, вечерта продължи със следващото преживяване, но на екран. Това беше приключението на трима приятели, които използват последното си лято като тийнейджъри, за да открият България такава, каквато никой не им я показвал досега. От 21:30 часа започна прожекция на филма „Да се изгубиш нарочно“ на влогъра Крис Захариев.

Вторият празничен ден, неделя, започна в 18:00 часа с изложение на неправителствените организации, които работят с млади хора в Шумен. В събитието се включиха фондация „Подобри“, ОМС Шумен, фондация „Гален Темелков“, „Общество 528“, „Дружество на ООН“ (Младежки делегати), „ПанГея“ (Младежко WWF), 5 км Run, ПП „Шуменско плато“, „От нота до цвят“, БМЧК, „Аз искам да знам“, Благовест Банков (Неформална група за доброволчество) и фондация „Open space“.

Всяка от тях представи дейността си в кратка презентация и разположи щанд с рекламни материали за всеки, който желае да се запознае отблизо с работата им на местно ниво. Разказаха за своите цели и какво означава за тях да са част от подобна организация. Много от младежите разговаряха с посредниците на промяната, а някои дори проявиха желание да станат част от НПО сектора.

В 19:00 часа се проведе среща-разговор с младежкия представител към ООН – Цветелина Гарелова, която сподели своя опит като младежки делегат, представи част от работа си и проведе разговор с присъстващите на събитието.

Вечерта продължи с концертна част и музикалните изпълнения на младите артисти от Шумен. Двудневната празнична програма завърши със специалното участие на изпълнителите Мила Роберт и Тино. Те създадоха настроение, събраха не само шуменските младежи в парка около Сферата, но и успяха да запалят отново духа на публиката, която се забавлява през цялата вечер.

Събитията по случай Международния ден на младежта се организират от Общинския младежки съвет в Шумен и се осъществяват с подкрепата на Община Шумен. Съорганизатори на събитията са фондация „Подобри“, фондация „Гален Темелков“ и „Младежка сфера“.