Шумен и Буден

за проекта.

Шумен и Буден фест е първият по род и мащаб уличен фестивал в гр.Шумен. За първото издание основната цел, която си поставихме бе събитието да послужи като мост между уличните артисти, танцьори и хип-хоп музиканти, и гражданите на Шумен. По време на фестивала този вид изкуство бе представено във всичките му форми, а именно – музика (хип-хоп и R’n’B), графити, улични танци и актуални улични спортове (стрийтбол, скейтбординг, байкинг и паркур).

Всичко това превърна фестивала в комплексна платформа, в която всички посетители успяха да открият и почерпи вдъхновение по време на цялата програма. По време на трите фестивални дена, организирахме графити пленер. Там над 20 водещи графити-артисти от Шумен и други градове преобразиха парк “Студентски” чрез своите уникални творби. Организирахме турнири и демонстрации по улични спортове и танци. Предаването „Йомрук”, което се проведе на живо, даде възможност на артистите да споделят личните си истории като публиката имаше възможност да задава директни въпроси. Така превърнахме мястото в един своеобразен дискусионен форум за изкуство.

Всичко това превърна фестивала в една цветна, шумна, интересна и различна промо инициатива на уличното изкуство, която беше със свободен достъп и която постави Шумен на картата на градовете, развиващи уличното изкуство. Подпомогнахме развитието на местните графити артисти и изпълнители, чрез възможността да разкрият таланта си на сцената на „Шумен и Буден“ фест.

Фондация „Подобри“ е сред основните организатори на фестивала, като държи правата за идентичността му.

Категория:
Фестивал, Улично изкуства
Участници:
2019:
Изпълнители: Atila, DJ Akasha, IMP, 42, Gabby G, Roof Rhymz, Ф4, Peti Polk & др.
Графити артисти: Stern, NLS Crew, Mouse, Kems, Blur, Rags, SRCrew, Devour Skew, Slam & др.

Години наред в Шумен не се е провеждал уличен фестивал. "Шумен и Буден" дойде с гръм и трясък и успя да събуди мнозина спящи умове. Надявам се фестивала да се превърне в традиция.

Валери Попов