Финалисти в “Ти и Lidl за по-добър живот 2021”

“Цветове за живот” спечели финансиране от “Ти и Lidl за по-добър живот 2021”

С огромна радост ви съобщаваме, че фондация „Подобри“, с проекта „Цветове за живот“, е един от печелившите финалисти в инициативата “Ти и Lidl за по-добър живот 2021” на Lidl Bulgaria.

От церемонията по обявяване на финалистите, която се състоя на 12.10.2021г. разбираме, че 139 организации са участвали с проекти в тазгодишното издание на инициативата. 23 са тези, които ще получат финансиране.

Щастливи сме, че и тази година, ще си партнираме с Lidl Bulgaria в преследването на целта ни – подобряване на градската среда.

Проектът „Цветове за живот“ има за цел да повиши общественото внимание върху критичният за оцеляването на планетата проблем с намаляването на пчелните популации. Този проблем е известен сред научните среди от години. За жалост местните общности не осъзнават в пълна степен важността му. „Цветове за живот“ се бори точно срещу тази неинформираност и незаинтересованост. С положителното развитие на този проект ще поемем към устойчивото бъдеще на Шуменския регион. Място, приветливо за пчелите, чието общество е наясно, че нашият живот е пряко зависим от животът на опрашителите.

Повече за проекта

Проектът ще се проведе в периода ноември 2021 – септември 2022 и ще се състои от няколко важни етапа. Първоначално ще бъдат разработени трите станции на „Цветове за живот“. Te ще бъдат поставено на централни точки в градовете Шумен, Велики Преслав и Каспичан. Тези станции ще се състоят от алпинеум-подобна мобилна градина за цветя. Тя ще бъде оборудвана със информационни табели, говорещи за важността на пчелите. QR кодове ще препращат към специално създаден сайт. Там всеки ще може да разбере повече за различните цветя  („цветове за живот“), засадени на станцията. Сензори за замърсяване на въздуха, които ще сигнализират при завишени нива на фини прахови частици също ще бъдат инсталирани.

Инсталацията ще бъде захранвана с фотоволтаични батерии за да подсигурим максимално ниво на въглеродна неутралност. На безопасна близост до градините ще бъдат поставени пейки с атрактивен дизайн. Също така всеки ще може да се снима на “фото станцията” представляваща пчелар в реален размер.

Следете ни в социалните медии и нашият уебсайт, където съвсем скоро ще може да разберете повече за проекта.