Мисия, Цели, История.

Търсим решения, а не оправдания. Стремим се да бъдем по-добри.

Всички поставени цели, които сме изредили по-надолу, не биха били пълни, ако не бяха стъпили над обединяваща ги философия. Тъй като да си по-добър звучи доста субективно и абстрактно, накратко ще изложим нашата гледна точка за това какво разбираме ние под това определение: 

  • Без его – Работим със съмишленици, а не с последователи.. Използваме “Ние”, не “Аз”..
  • Да бъдем по-добри от вчера всеки следващ ден.
  • Вярваме в следната методология за решаване на проблеми:
    Проблем → Проучване → Валидация → Решение

История

2020
Историята на Шумен в графити
26 - 28 Юни 2020
2019
Recycle Art
Стартиране
Шумен и Буден фест
Първо издание
Изкуството говори
Раждане на изкуството говори
Награда на TimeHeroes за проекта Младежка сфера
Награда
Официално учредяване
Формално раждане
2018
Изграждане на проект Младежка сфера
Партньори: ОМС Шумен, Love 2 Design, БГ Бъди активен
Първи сезон на Able Mentor Шумен
Партньори: Аble Mentor
Изкуството да говориш пред публика с гост Юли Тонкин
300 души участници гости
2017
Бизнес истории vol. 3 - vol.6
Преструктуриране на Подобри
Превръщането и от Crew 21 в Подобри
2016
Code 4 Tech Шумен
Хакатон, организиран в партньорство със Start up Factory
Първо издание на Бизнес Истории
Предприемаческа академия Crew 21
Първата академия за развиване на бизнес идея в Шумен
Раждане на неформалната група Подобри с първоначално име Crew 21
Началото
Мисия и Цели
Мисия и Цели

За една по-добра среда,
с едни по-добри хора.

Подобряването на средата е комплексен процес, който изисква холистичен подход, за да можеш да отбележеш, че си направил подобрение. Затова ние работим в следните направления:

Преприемачество

Предприемачеството е основна предпоставка за просперитет и развитие на една общност. Чрез развитието на предприемаческа среда и умения искаме да възпитаме едно поколение от решителни младежи, които са готови да поемат рискове и да работят последователно в името на идеите си. Искаме да подпомогнем комуникацията между граждани, институции и бизнес.

Местосъздаване

Placemaking-a e холистичен подход, който включва общността при създаването или трансформацията на обществени пространства. Точно такъв подход изповядваме и ние при изработване на проекти, които се стремим да бъдат функционални, устойчиви и съобразени с нуждите и ценностите на местната общност.

Гражданска активност

Когато си гражданин, не си просто жител на дадено място, а активен участник в обществения живот, който допринася активно за подобряване на общността. И после вече, че създаваме среда, в която младите хора да поемат отговорност да участват в обществено полезни проекти и решения.

Устойчивост

Идеята за устойчивост винаги възниква по време на криза. Ние вярваме, че в България можем да възпитаме един нов манталитет, при който устойчивостта да е част от ежедневието за всеки. Съвременните екологични и енергийни проблеми изглеждат нерешими, докато не започнем с малки стъпки в правилната посока да ги решаваме.

Активен Живот

Последните изследвания в областта на здравеопазването и медицината ясно показват следната тенденция - промени в начина на живот да бъдат по-ефективни от лекарства за борба с много от най-честите съвременни заболявания. Активното спортуване е един от факторите, които оказват най-голям ефект върху здравето и доброто физическо състояние. Затова фондация Подобри има за цел да промотира създава среда и възможности за разностранни спортни активности и събития.

Иновации

Всички изброени досега цели имат едно общо качество - задвижвани са от някаква иновация. За фондация "Подобри" основна и главна цел е използването и създаването на иновации за подобряване на средата - без значение дали са технически или социални.