Еразъм преживяванeто през погледа на Моника

Моника участва в проект по програмата “Еразъм+” на тема “I don’t stop”, който се проведе в Мадрид, Испания през 2019 г.

“Еразъм+” е програма на ЕС, която дава възможност на младите хора да се обучават, докато пътуват из Европа.

“Еразъм+ е преживяване, което ни позволява да опознаем нови светове и култури. Най-ценното за мен са споделените преживявания с нови хора и обмяната на опит!”

1. В кой проект участва и къде се проведе?

Участвала съм в няколко краткосрочни обмена по Еразъм+ в Словения, Испания и Италия. Имах възможността да проведа и едногодишен стаж по време на следването ми в университета, отново по програма Еразъм.

2. Какво те впечатли най-много в самото място?

Ако трябва да избера най-впечатляващата локация, то със сигурност е Мадрид. Космополитен град с уникална енергия, който те потапя в своята култура и историческо наследство. Не мога да назова единствено и най-впечатляващо нещо, но със сигурност възможността да разгледаме всяко кътче на града беше страхотно преживяване. Паркът “Ел Ретиро” и времето, прекарано в занятия сред природата, бяха сред най-любимите ми моменти.

3. Какво ново научи по време на проекта?

Темата на проекта беше свързана с реализацията на младите хора на пазара на труда. Учиха ни на практически умения, които биха ни помогнали при търсенето на работа, развивахме комуникационните си умения и успяхме да приложим наученото на практика, като една от задачите беше да опитаме да си запазим интервю към компания или местен бизнес. Това трябваше да се случи в рамките на ден, като от нас се очакваше да разговаряме с мениджър на място, което открием в града. Беше интересно преживяване и определено ни накара да излезем от зоната си на комфорт.

4. Как ще помогнат придобитите умения за твоето развитие?

Всеки млад човек има нужда от преживявания, които да ни карат да се предизвикваме. Едно подобно пътуване открива много нови хоризонти пред участниците. След обмена осъзнаваш, че си успял да надградиш своите умения и някак несъзнателно започваш да прилагаш наученото на практика. Успяваш да придобиеш увереност в себе си и разбираш, че можеш да предадеш знания на всички около теб и да ги мотивираш да направят нещо полезно и за себе си. Обученията по време на програмите за обмен придават неизмерима добавена стойност към развитието на всеки млад човек.

5. Кой беше първият ти Еразъм проект, в който участва?

Първият проект, в който съм участвала се осъществи през 2018 г. в Мурска Собота, Словения. Беше на тема изкуство и местни занаяти.

6. На кого би препоръчал тази програма?

“На всеки, който има възможност да пътува в рамките на Еразъм+, а това е наистина ВСЕКИ. Включиш ли се в подобно преживяване веднъж, едно е сигурно, че със сигурност няма да е последният ти път. Човек успява да открие плюсовете за себе си само като преживее първия си обмен. Това е един уникален начин да преоткриеш Европа и да се потопиш в различните култури, от които човек научава много. Приятелствата и създадените контакти остават до живот, а цялостното преживяване оставя трайна следа с прекрасни промени и много нови знания.

7. Какво послание ще оставиш на тези, които искат да пътуват ?

Не се бойте да напуснете зоната си на комфорт и смело кандидатствайте за обмен по Еразъм+. За мен програмата отвори много врати и ми помогна в личен и професионален план. Дължа голяма част от постиженията си на преживяванията ми като участник в различни Еразъм+ програми. Бъдете смели и не се страхувайте да се впускате в нови предизвикателства, защото най-голямото богатство са хората, които срещаме, и знанията, които успяваме да си откраднем от всяко едно ново преживяване.