Зелените РеДизайнери посетиха шуменските училища

Проектът „Зелени РеДизайнери“ на фондация „Подобри“ завърши първия си етап, като успя да обиколи пет шуменски училища от 31 март до 7 април.

Посещенията стартираха с презентация, свързана с бързата мода, устойчивите материи, капсулния гардероб, грийнуошинга и много интересни и полезни факти по темата „Мода и природа: Какво е общото помежду им?“. След открития урок всички желаещи участваха в интерактивна игра, като за най-активните и любознателни ученици имаше специални награди.

За развиване на практическите умения и креативността продължиха с работилницата за текстилни торби от тениски, проведена от Пламена – сътрудник от „Общество 528“.  Тя показа на младежите как да си изготвят уникални торби, които освен че са единствени по рода си, но са и екосъобразни.

През останалата част от времето във всяко училище се проведе зона за размяна на дрехи. Пунктът беше разположен на удобно за всички младежи място, където да разглеждат свободно дрехите и да подбират личните си модни находки. Ученици и учители донесоха свои вече неизползвани дрехи, които получиха нов живот благодарение на новите си собственици. Общото количество на текстил, който премина през свободната зона, беше над 100 кг. Размяната беше интересна за учениците, които научиха за капсулния гардероб и какво е нужно, за да го създадеш.

Повече от 130 младежи попълниха анкети, за да споделят доколко са запознати с бързата мода и дали те допринасят за нея. А най-ентусиазираните се записаха за нашата предстояща академия, на която всеки ще преобрази избрани дрехи, за да създаде уникален аутфит по свой вкус.

Организацията на събитията, сглобяването на зоната за размяна, презентациите, комуникацията с учители и ученици се осъществи със съдействието на сдружение „Общество 528“, както и с финансовата подкрепа на ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“ и Център за развитие на човешките ресурси.