Работилница за графити

На 15 и 16 юли се проведе еко арт работилница за пейки около купола на Младежка сфера. Тя беше първото събитие, част от проекта „Шумен под Сферата“. 

Двудневната работилница стартира от 10:00 ч. Начало на дейностите постави разглобяването на палетите. След като участниците получиха насоки за работата с инструменти, се разпределиха и отговорностите. Повече от 20 сръчни и работни ръце разглобиха 30 палети и подготвиха частите за направа на новите пейки. 

За изработването на пейките имаше определени стъпки, които младежите успяха да изпълнят. Докато се провеждаше строителната работилница, останалите участници започнаха с творчеството върху паната. 

Арт работилницата стартира в 16:00 ч. Тогава се включи и графити артистът Алекси Иванов. Той беше специалният гост на събитието, който сподели своя опит на младежите, като ги въвлече в света на уличното изкуство. Талантливите ръце на ентусиастите имаха като първа задача от Алекси да представят своите идеи върху лист хартия. След като дизайнът беше измислен, а техниката за работа със спрей овладяна, започнаха с реализирането.

В края на деня резултатът беше 15 сглобени и лакирани пейки, както и още толкова уникални пана. Готовата визия на творците послужи за гръб на новите пейки, които бяха инсталирани на следващия ден.

През втория ден от събитието се проведоха довършителните дейности. Всички пана бяха завършени и окачени на местата си. Младежите работиха с въображение и талант, за да отразят уникалния дух на младежката общност. 

Основната цел на събитието беше чрез тази облагородяваща дейност на „Младежка сфера“ тя да стане още по-привлекателно място. Новите пейки създадоха удобна и приветлива зона за посетителите на предстоящите летни събития.

Събитието е част от проекта „Шумен под Сферата“ и се осъществява с финансовата подкрепа на ЕС по програма „Европейски корпус за солидарност“ и Център за развитие на човешките ресурси.