Стартира втори сезон на Able Mentor Шумен

Тази събота (02.11.2019г.) за втора поредна година в гр. Шумен стартира програмата Able Mentor. Тя ще се проведе между 02 ноември и 26 Януари и свързва ученици от горните гимназиални курсове с професионалисти от сферата им на интереси. Програмата е успешно реализирана в 11 града в България и тази година ще предостави кариерно ориентиране на повече от 30 ученици между 10ти и 12ти клас с интереси във всякакви области – от спорт до изкуство, доброволчество, наука и медицина. 

Инициативата се организира от Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи (ABLE) координирана от фондация “Подобри” за гр. Шумен и има за цел да разпредели учениците и професионалистите в екипи от един ментор и един ученик, въз основа на общите им интереси. В рамките на 3 месеца екипите имат за цел да разработят собствен проект или казус, който да бъде в сферата на предприемачеството, личностното развитие или социалните каузи.

Програмата е разработена да се справи с няколко пропуска на българското образование като : липсата на изчерпателна информация относно кариерно ориентиране в горните класове на българските училища, липса на самоувереност сред завършващите и липса на умения за работа в екип и работна комуникация.

Концепрцията за индивидуално менторство и извънкласната комуникация между ученици и професионалисти има за цел да повиши знанията и самочувствието на младежите и също така да предостави възможността на специалистите от различни сфери да участват активно във възпитаването на българското общество. Споделяйки своя опит, те могат да помогнат на учениците да надникнат зад кулисите на определената професия и чрез нагледни уроци и съвети да ги информират отблизо за избраната им сфера на развитие. По този начин, след завършване на основното си образование учениците могат да направят по-информиран избор, който да допринесе за един по-лек и щастлив професионален път.

За повече информация: ablementor.bg или телефон: 0898 67 34 22 (за гр. Шумен)