Филип Стаменков за възможностите за лично развитие в нашия град

Филип Стаменков е един от успешните предприемачи на бизнес в сферата на услугите и визуалното изкуство, обединяващ страстта си към фотография, идеография и света на 2D и 3D анимация, VFX и Motion Design. В момента е част от “Младежки активисти за промяна”, работещи по изготвянето на нова младежка стратегия за град Шумен. Дни след първия обучителен семинар “Младежка визия за Шумен” разговаряхме с Филип, за да ни разкрие възможностите за лично развитие в родния му град. 

Какви са предимствата и предизвикателствата, когато говорим за лично развитие в Шумен?

“В малкия град едно от предимствата е възможността да си пръв, и това е важно, ако искаш да направиш нещо различно. Друго предимство е, че спокойствието, което носи града, ти помага да се фокусираш по-лесно в целите си. Предизвикателството е да успееш да превърнеш идеята си в нещо работещо.” 

Какви ресурси и инструменти могат да използват хората от Шумен, за да откриват възможности за лично развитие в рамките на града?

“Едно от местата, на които аз разчитах беше библиотеката, от която взимах книги с техническа литература и биографии. Другото място беше театърът, където посещавах кръжоци по актьорско майсторство. Според мен, ако човек има желание за развитие, той може да намери ресурси и идеи на много различни места, но със сигурност има нужда от повече събития тип кариерно развитие, семинари и expo събития.” 

Колко важна е заобикалящата те среда и хората около теб, когато става въпрос за личностно развитие? Има ли силата взаимодействието с хора от различни сфери да повлияе положително?

“Заобикалящата среда е важна, защото в нея можеш да получиш мнение или критика от хора със сходни интереси, но това не трябва да променя крайната цел. Иначе взаимодействията с хора от различни сфери може да доведе до доста интересни идеи, в които всеки да допринесе.” 

Към днешна дата има ли нови инициативи и програми,  за които смяташ, че щяха да са ти свръх полезни преди години?

“Специално в моята сфера, такива програми не са ми известни, но пък има частни курсове и workshop-и, където можеш да научиш много стига да желаеш.”

Какъв съвет би дал на по-младото си с 10 години аз, и какво си представяш, че по-възрастното ти с 10 години аз, ще те посъветва в момента?

“Щях да посъветвам по-младото си аз да се насоча от още по-рано в това, с което иска да се занимава. Съвет, който мисля, че бих получил от по-възрастното си аз би било да бъда по-спокоен и да разпределям задачите си равномерно.” 

Повече информация от официалния брифинг можете да научите тук: