Как да открия своето призвание и своя път

Щом си отворил тази статия, значи се чувстваш изгубен и имаш усещането, че няма да успееш в живота! Бъди спокоен, всички са минали по този път, дори и най-успешните хора, които изникват в съзнанието ти. Бъди спокоен също, ако още не можеш да отговориш на въпроса: “Какъв искам да стана, когато порасна?”. Колкото повече растеш, толкова повече ще се убеждаваш, че това е един от най-трудните въпроси. Особено в дигитализираното и бързо време, в което живеем. 

В тази статия ти предлагаме няколко съвета (трика), с които да намериш своето призвание по-лесно. Помни обаче, че това не е задача, която можеш да решиш за 5 минути. Понякога отнема години. И това е напълно нормално.

Посещавай събития за личностно развитие

Ако си млад човек и живееш в Шумен, сме почти сигурни, че си чувал за младежката академия “Доброволци в действие”. Ето една прекрасна възможност да намериш себе си! Уверяваме те, че много от преминалите академията вече сбъдват мечтите си и правят това, което обичат. И не казваме, че академията е единствената възможност. Намери семинар на тема, която те интересува и просто иди! Не губиш нищо, но можеш да спечелиш опит. Осмели се да опиташ!

Срещай се и общувай с различни хора

Не. Недей да се оправдаваш даже с мисълта, че днес си видял 100 човека на центъра и никой с нищо не ти е помогнал. Имай смелостта да общуваш и да увеличаваш списъка си с контакти. Ако искаш да станеш учител, поискай съвет от учител – как се е стекъл животът му, че да заема тази длъжност. А ако още не знаеш какъв искаш да станеш…ето тук ще ти издадем голямата тайна. Направи си собствено проучване! Попитай майка си, баща си, роднини, приятели – как са станали тези, които са днес. Дали са сбъднали мечтата си, или професията им е просто стечение на обстоятелствата. Учи се от другите. Направи анкетата! Ще видиш колко много идеи ще имаш вече! 

Не пренебрегвай книгите за личностно развитие

Ако и ти си от хората, които си мислят, че няма животът им да се оправи с една книга, молим те, продължи да четеш. С тази идея не ти казваме, че ще станеш най-умния и богат човек на света само от една прочетена книга за личностно развитие, но ти обещаваме, че с всяка прочетена ще трупаш опит от опита на някого друг. Опитай! Отиди в библиотека или в книжарницата и направи импулсивен избор на книга за личностно израстване. Издаваме ти още една тайна: тези книги се четат изключително бързо и обикновено са леки и приятни! 

Направи си списък с плюсове и минуси

Това е може би най-трудният трик, но обещаваме, че дейтва. Ако си изпълнил поне две от по-горните точки, може би вече имаш някаква представа за това по кой път да поемеш или още по-добре – вече знаеш какъв искаш да станеш, когато станеш голям. Сега вземи лист хартия, напиши заглавие. Например: учител. Раздели листа на две (едната половина за плюсове, другата – за минуси) и действай. Ще видиш, че сам ще се убедиш в силата на този трик!

Бъди уверен и не се страхувай да опитваш!

В живота няма грешен ход!

ПОДОБРИ се!

Снимка: Ивайло Сакелариев

Остави Коментар.

Приемам Privacy Policy

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.