Историята на Шумен в графити

за проекта.

С този проект целим да представим историята на Шумен в графити. С помощта на едни от най-признатите графити артисти у нас успяхме да популяризираме графитите и уличното изкуство. Представихме символите на града по атрактивен начин и превърнахме 400 кв. м. сиви и западнали стени в живописни и вдъхновяващи места.
Главен графити артист на проекта беше Станислав Tрифонов – Nassimo, който заедно с още 14 водещи графити артисти реализираха този проект.

Категория:
Улично изкуство, Фестивал
Участници:
Nassimo, Esteo, Arsek & Erase, Aleksi Ivanov, Epik, JahOne, Kotk, Gana, Kemsa.rt, Fox, Devour Skew, Bagra, Rudachi, Pavk, OMS Clan (Kostur, Meth, See, Scape), Солар

защо?

Целта на събитието беше да представи един нов прочит на историческото минало и духа на град Шумен, прекаран през призмата и собствения стил на всички участници. По този начин шуменската публика има възможността да се наслади на един модерен начин за облагородяване на околната среда, който набира все по-голяма популярност в България. Също така имахме за цел да променим нагласите на населението, свързани с уличното изкуство и графитите като цяло. Целим по този начин да го направим по-достъпно и разбираемо дори за най-големите му критици – по-възрастното население. Също така графити с такъв мащаб са магнит за алтернативен туризъм и смятаме, че успяхме да привлечем вниманието към нашия град.

Проектът се финансира и осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум. Партньори на събитието бяха Общински младежки съвет Шумен, Община Шумен, Мегахим, Кобра и Красбивал.