ReCycle Art

за проекта.

Замърсяването с пластмаса и битови отпадъци е един от глобалните проблеми на нашето време. Резултатите от този проблем вредят както на околната среда, така и на качеството на живот на хората. 

Целта на проекта ни “Re(cycle)Art” беше да комбинира красотата на изкуството с необходимостта за рециклиране. Арт инсталацията беше специално изградена непосредствено близо до “Младежка сфера”, за да напомня на посетителите да изхвърлят боклука си разделно. Още една цел на проекта беше да покажем колко важни са малките стъпки за решаването на големи проблеми. Искахме да напомним на гражданите, че те могат ежедневно да допринасят за подобряването на състоянието на природата като рециклират боклука си, преизползват и намаляват консумацията си на пластмаса. 

Проектът се проведе в следните три етапа: 

  1. Беше организирано обучение за рециклиране от експерти, които показаха на практика как да събираме и рециклираме отпадъците си оптимално и разказаха на участващите за механизма на обработването им в област Шумен. 
  2. Втората част на събитието беше проведена с помощта на доброволци, които почистиха района около “Младежка сфера”,а част от събраните отпадъци бяха използвани за направата на арт инсталацията. 
  3. Третата част на проекта беше изграждането на арт инсталацията.  В нея бяха включени части от събраните отпадъци, кошове за разделно сметосъбиране, арт елементи и различни “зелени” и устойчиви послания, чиято цел е привлича вниманието на хората и да ги вдъхновява.

 

Инициативата е плод на съвместната работата на фондация “ПОДОБРИ” и интериорното студио DESIGNitsa, като си партнирахме и с фирмата Love 2 Design.

Категория:
Рециклиране, Устойчивост
Партньорски организации:
Love 2 Design, Designitsa