Цветове за живот

за проекта.

Проектът „Цветове за живот“ има за цел да повиши общественото внимание върху критичният за оцеляването на планетата проблем с намаляването на пчелните популации. С положителното развитие на този проект ще поемем към устойчивото бъдеще на Шуменския регион, като място, приветливо за пчелите, чието общество е наясно, че нашият живот е пряко зависим от животът на опрашителите.

Категория:
Устойчивост, Гражданска активност
Партньори:
Ти и Lidl за по-добър живот, ФРГИ, Български дарителски форум, Roboclub.bg, Общински младежки съвет, Love2Design, Общините: Шумен, Каспичан, Велики Преслав и ТУ София.

как се борим срещу проблема?

Един от инструментите с който се борим срещу неинформираността относно проблема с пчелите са „Станциите за живот“. Те са поставени на три точки в градовете Шумен, Велики Преслав и Каспичан. Състоят от алпинеум-подобна мобилна градина за цветя, която е оборудвана със информационни табели, говорещи за важността на пчелите. Поставени са QR кодове, които препращат към нашия сайт в който всеки може да разбере повече за видовете пчели и различните цветя („цветове за живот“), засадени на станцията. Инсталирани са и сензори за замърсяване на въздуха, които сигнализират при завишени нива на фини прахови частици. Тези сензори са захранвани с фотоволтаични батерии за да подсигурим максимално ниво на въглеродна неутралност. На безопасна близост до градините са поставени пейки с атрактивен дизайн, както и фото станция представляваща пчелар в реален размер с който всеки може да се снима и качи своята снимка в социалните медии, поставяйки #СпасиПчелите.

Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне.

Алберт Айнщайн

Ако искате да научите повече за проблема с пчелите и как можете да помогнете в борбата с този проблем, посетете сайта ни https://zapchelite.podobri.org.

Настоящият проект се осъществи благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.