Почисти Шумен

за проекта.

Инициативата има за цел да превърне Шумен в най-чистия град в България, използвайки гражданско участие, поведенчески модели и нови технологии. Смятаме обаче, че освен да бъде почистен, градът трябва да остане чист и занапред. За тази цел ще следим периодично състоянието на почистените участъци.
Обединявайки всичко това, вярваме че можем да превърнем Шумен в един устойчив град.

процес.

  1. Открий замърсен участък.
    Когато намериш замърсен участък в града, недей да подминаваш с лекота!

2. Заснеми.
Направи снимка(и), която да показва състоянието на замърсения участък.

3. Локализирай и сигнализирай.
Използвай платформата, за да локализираш участъка. Изпрати снимка(и) и попълни формата. Ако участъка пасва на изискванията ще получиш награда – значка.

4. Почисти.
Ако почистиш замърсения участък и заснемеш мястото със събраните отпадъци, печелиш чаша.

5. Изтегли количеството отпадъци. 
За да измерим добре свършената работа, ще очакваме да измериш събраното количество отпадъци. Колкото повече, толкова повече! При събрани над 25 кг. отпадъци получавате награда – тениска!

6. За финал – снимка преди/след.
Отправяме едно финално предизвикателство към теб! Направи снимка “преди” и “след” на твоята намеса. Ние ще споделим добрия пример, който да вдъхнови още последователи.

За партньорите ни

Проект “Почисти Шумен” е част от дейностите на дългосрочната програма на сдружение „БГ Бъди активен“ – _Място България, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола.
Една от целите на инициативата е да бъде повишена гражданската активност и отговорност, в процеса на обсъждане, избор, почистване и облагородяване на публични пространства и създаване и поддържане на красиви, удобни и чисти публични зони. Друга важна насока е провеждането на инициативи за намаляване и рециклиране на отпадъците, като един от акцентите е почистването на площи край водни басейни.
Местен партньор на инициативата е Фондация „Подобри“, като проекта “Почисти Шумен” е част от плана за дейността на организацията.