Изкуство в „тунела“

През последните три месеца на 2021 година, организирахме осем изложби в тунело-подобната контракция, предшественик на „АРТ Тунел Шумен“. Смятаме, че по този начин успяхме да утвърдим  нуждата и идеята си за изграждане на нашето алтернативно АРТ пространство. Повече информация за него може да намерите тук: https://art-tunel.podobri.org. А ето и някои от изложбите, които проведохме:

През очите на Европа

„През очите на Европа“ – фотоизложба, изготвена с помощта на младежи, участвали в европейска програма за мобилност. Това беше и първото ни събитие, като местен мултиплаер на Евродеск България.

Дигитеален преход

Изложбата „Дигитален преход“, изготвена от талантливите ученици на СУ „Панайот Волов“, гр. Шумен целеше, както казват авторите ѝ „да покажем, че телефонът не е само за забавление, но и иструмент за създаване на изкуство“, тъй като творбите в нея бяха създадени аналогово и след това са били обработени с мобилен телефон.

Усещане за есен

Младите фотографи от школа „Фотолаб“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ гр. Шумен ни представиха невероятната красота на есента, уловена през обективите им и ни пренесоха в един изцяло нов свят!

Artists for Climate

Имахме честта да бъдем домакини и на невероятната колекция „Artists for Climate”, дело на Fine Acts и TED Countdown. За жалост, поради епидемичната обстановка, не можахме да съберем всички вас, за да се насладим на това невероятно изкуство на световно нивo, което провокира борбата срещу климатичните промени.

Цялата колекция включва 2 222 творби на 1500 творци от 95 държави, които са публикувани онлайн под лиценз „Creative Commons” и са достъпни за всеки, който иска да ги използва и адаптира с некомерсиална цел на този линк: https://artistsforclimate.org

Изложбата „Възрожденски Шумен“ ни пренесе назад във времето, когато шуменци са се борили за свободата си, така както ние се борим за АРТ Тунел Шумен.  Изложбата беше посветена на патронния празник на СУ „Сава Доброплодни“ и е изготвена от учениците от 11.б клас.

По повод 50 годишнината на Младежки дом Шумен, изложихме ретроспективна фотоизложба от създаването на “двореца на младежта” до днес.Също така, проведохме и изложбата “Арт школа за Арт тунел” на Арт школа към ЦПЛР-ОДК гр. Шумен. А финалното събитие беше представянето на творбите от Национален младежки конкурс „Изкуството ще спраси земята“.

Толкова много изложби! Колко хубаво щеше да е ако всички те бяха в “АРТ Тунел Шумен”!