Лято със „Зелена академия“

Благодарение на по-благоприятната епидемична обстановка и по-малкият брой наложени противоепидемични мерки, през изминалото лято успяхме да осъществим редица събития по проект „Зелена академия“. Заедно с нашите вече утвърдени партньори от природен парк „Шуменско плато“ осъществихме открит урок за опазване на околната среда. Нашите приятели ни разказаха по интересен и интригуващ начин за обитателите на Шуменското плато. Разбрахме и за различните растителни видове, които можем да срещнем. Също така ни беше представено защо и как можем да опазим гората. Разгледахме и някои защитени видове, които можем да срещнем в горите на Шумен. Най-хубавото на този открит урок, беше фактът, че се проведе на открито, където можехме да се докоснем до природата. По този начин по-силно да въздействаме на децата, показвайки им какво богатство притежаваме.

През изминалите летни месеци сключихме и нови партньорства и приятелства с Центърът за подкрепа на личностното развитие – ОДК, Шумен. С някои от летните групи по интереси осъществихме много интересни и полезни събития:

С клуб Фото Лаб организирахме „Фотография сред природата“. Целта на това занятие беше да уловим кадри от природата. По този начин показахме на децата защо трябва да положим усилия  да запазим тази красота не само на снимка, но и за да можем винаги, когато поискаме да и се любуваме.

Заедно с учениците от градски ученически парламент организирахме и осъществихме възстановяването на пейките пред „Училището сред природата“, което се намира в сърцето на Шуменското плато.

Организирахме и редица по-креативни събития с летните групи по интереси от АРТ школа и експедиция „Млад археолог“. С малките художници си организирахме пленер сред природата, като запечатахме красотата ѝ в цветове, а с „младите археолози“ изработихме мозайки с глина от естествени материали.

Също така осъществихме и работилница за къщички за птици, по време на която поставихме 20 къщички, които бяха ръчно украсени с помощта на децата, участващи в работилницата. По този начин осигурихме дом за зимуващите на шуменското плато видове птици.

„Зелена академия“ се осъществява по инициатива на фондация „Подобри“ и е изцяло финансиранa от TELUS International Bulgaria.